Stand up -koomikko Ismo Leikolan mielestä urheiluvaatteet ovat "ei farkut" tai sellaiset vaatteet, jotka eivät enää kelpaa mihinkään muuhun. Olen ollut Leikolan kanssa samaa mieltä, mutta olosuhteiden pakosta ja mukavuudenhalusta minunkin on ollut pakko alkaa käyttää ihan kunnollisia liikuntavaatteita. Koiran kanssa ulkoillessa on enemmän kuin järkevää pitää säänkestäviä vaatteita, etenkin kun meillä on alttius jäädä sade- tai raekuuron pieksemäksi. Nyt minun pitäisi varmaankin hankkia hiihtopuku, mutta ensin täytyy orientoitua asiaan. Olen pitänyt hiihtäessä toppapukua, sillä kaikki muut vaihtoehdot ovat minun kaltaiselleni krooniselle palelijalle järkyttävän kylmiä. Joudun laittamaan sukkahousut tai kovemmalla pakkasella villahousut toppahousujen alle, sillä ilman niitä reiteni ovat jääkylmät hiihtolenkin jälkeen. Hikihän toppapuvussa toki tulee ja minua kovasti kiinnostaakin, että ovatko ne ihme tekniset asut hyviä? En ole ihan vakuuttunut teknisten vaatteiden käytännöllisyydestä. Ostin salipaidan ja se on kyllä hyvä, mutta iso ongelma on vaan se, että tuota paitaa ei saa pestä kuin neljässäkymmenessä asteessa eli hikilika ei todellakaan lähde noin matalassa lämpötilassa. Myyjän mukaan paita tulee pestä jokaisen käytön jälkeen. Selvä! Jos ei muuta pyykkiä satu olemaan, niin pyöräytänpä yhden paidan pesukoneessa. Eipä ole kovin ekologista! Kuulemma huuhteleminenkin riittää, mutta eihän se  pelkällä vedellä huuhteleminen hyödytä mitään. Joskus reissussa on pitänyt huuhtoa jokin vaate ja se on ollutkin näennäisesti puhdas, mutta kun sitä pitää hetken aikaa päällä, niin se alkaa lemuta kuin rankkitynnyri.

Olen ihan vakavissani hankkimassa hiihtopukua, mutta minulle ole vielä selvinnyt, mitä kaikkea sen alle pitää tunkea. Ensin pitäisi vissiin olla jokin tekninen alusasu. Mutta kun niitäkin on fleeceisiä ja sitten muita keinokuituisia. Vai tuleeko fleecen alle vielä jokin alusasu tai kerrasto? Hä? Sen olen käsittänyt, että alin paita siirtää hien seuraavan kerrokseen, mutta tarkoittaako tämä sitä, että se seuraava kerros sitten kastuu hiestä? Hä? Mihin tarvitaan kuoritakkia ja liittyykö se nyt tähän asiaan ollenkaan? Voisiko joku kirjoittaa oppaan "Urheiluvaatteet for Dummies?" Ostaisin heti yhden kappaleen. Ovatko nykyiset hiihtoasut  edes lämpimiä? Ne ovat sen verran ohuitakin, että on vaikeaa uskoa, että ne lämmittävät. Suurin osa hiihtotakeista on lyhyen mallisia ja minua hirvittääkin, että takamukseni jäätyy viimassa, jos on lyhyt takki. Ja jos minun pitää  ahtaa kolme tai neljä vaatekerrosta päällekkäin, niin voin kertoa, että sitten kyllä ahistaa. En ihan huvikseni lähtisi ostelemaan varusteita, sillä summasta tulee aika nopeasti kolmenumeroinen, urheiluvetimet kun ovat mielestäni törkeän kalliita. Niken sisäliikuntapöksyjen lähtöhinta oli 75 euroa, mutta sain ne puoleen hintaan. En varmaan olisi raaskinut niitä täydellä hinnalla ostaakaan. Kuinkahan monta senttiä housujen kamputsealainen (lapsi)ompelija on saanut?

Vaatteiden ostaminen on ollut minulle aina hauskaa ja helppoa, monesti ajanvietettä ja aina yhtä ihanaa. Tiedän tarkalleen, mitkä leikkaukset ja mallit minulle käyvät, mistä materiaaleista pidän ja miten vaatteita ja asusteita yhdistellään. Jokaiseen asiaan on olemassa poikkeus ja minulla vaatteiden ostamisen kohdalla poikkeuksen tekevät urheiluvaatteet. Jo pelkästään pipon ostaminen oli kohtuuttoman hankalaa ja kun löysin kivanvärisen pipon, niin sekin osoittautui "sudeksi", sillä se on liian ohut; pääkoppa ja korvannipukat jäätyvät. Tai ehkä vika ei ole pipossa vaan siinä, että minulla on varmaankin humanoidin pää. Urheiluvaatteista ei voi päätellä päällepäin yhtään, miltä ne näyttävät yllä.  Hyllyssä monet pipot näyttivät kivoilta, mutta päässäni ne näyttivät siltä kuin olisin tempaissut päähäni neulotun kortsun tai numeroa liian ison hopparilätsän.

Sovittelin vähän aikaa sitten enemmän urheiluvaatteita kuin koko elämäni aikana yhteensä ja minusta tuli vain syvästi ahdistunut ja turhautunut. Tarkoituksena oli ostaa kunnolliset sisäliikuntavaatteet kuntosalia varten. Löysin vaikka miten ihanan näköisiä paitoja, mutta herranjestas, miten hirveitä ne olivatkaan päällä. Kaikki, missä luki ClimaCool tai muuta vastaavaa, tuntuivat kylmännihkeiltä - ihan kuin ihoani vasten olisi ollut nyljettyjä sammakonnahkoja. En nykyisin osta edes viskoosivaatteita, sillä en pidä päälläni mitään, mikä tuntuu inhottavalta. Sovitin Röhnischin kaunista kirkkaansinistä paitaa ja kun katsoin peiliin, koin yllättävän takauman. Olinkin yläasteella, menossa uimaan koulun liikuntatunnilla ja tuijotin peilistä ällöttävää, kuhmuraista makkaravatsaani, jota uikkari ei peittänyt vaan korosti. Palasin tähän hetkeen ja tajusin onnekseni, että en enää inhonnut vatsamakkaroitani vaan sitä typerää kiiltävää paitaa. Sitten sovitin oikein nättiä violettia paitaa, joka istuikin kauniisti ja tuntui kivalta päällä, mutta jonka kaula-aukko oli huomiotaherättävän suuri. Hetken jo ajattelin, että olisihan se toki vastakkaiselle sukupuolelle kivaa katsella huhkimistani salilla, mutta hylkäsin tuonkin paidan. Seuraava paita oli Adidaksen pitkänmallinen paita, jossa oli resori alhaalla, liian alhaalla! Lantiostani tuli ihan pökelö ja vartalon mittasuhteet näyttivät heittäneen kuperkeikkaa ja vatsamakkarani kolminkertaistuneen. Lähes kaikkien paitojen hihat olivat liian lyhyet ja päättyivät käsivarren paksuimpaan kohtaan ja jos sattuu olemaan niin, että käsivarsissa on enemmän läskiä kuin lihasta, niin tuollainen hihan pituus näyttää kamalalta.

Minulla oli sovituskopissa norsuolo ja ajattelinkin, että reklamoin urheiluvaatteiden valmistajille siitä, että he eivät ota huomioon erikokoisia liikkujia. Siis meitä, joille maistuu suklaa ja muut herkut ja joilla on aina ylimääräiset viisi tai kymmenen kiloa painoa. Reklamaation aihetta olisi myös urheiluvaatteiden estetiikassa. Ensinnäkin, miksi suuri osa vaatteista on mustia? Housut, paidat, kaikki? Tai sitten ne ovat räikeän kirkkaita ja minunkin oli pakko ostaa neonpinkki paita, koska se oli järkevin väri. Mustat, siniset ja vihreät näyttivät miesten paidoilta ja keltainen ja oranssi tekevät minut merisairaan näköiseksi kuolonsyöjäksi. Voisin käyttää mustia urheiluvaatteita, jos niissä olisi vaikka jokin kiva kuvio. Sama homma urheilukengissä muuten. Minun piti hankkia hyvät talviulkoilukengät ja kappas, tulipa ostettua mustat, kun ei ollut vaihtoehtoja. Olisiko vaikka tummanvioletit mitä? Hä? Tai edes värikkäät nauhat? Kun manguin Intersportissa, että "Tahtoooooo pinkit", niin myyjä nappasi hyllyn päästä pinkit nauhat, joissa oli sydämiä ja tarjosi niitä. Olin kiitollinen, että hän ainakin kuunteli asiakasta. Jos jostain sattuukin löytymään ne ihanat pinkit urheilukengät, niin niillä on sitten taas hintaa ainakin satanen enemmän. Ja kun ne tavallisetkin maksavat jo pitkälle toistasataa, niin sitten on tyytyminen niihin halvempiin mustiin. Voin maksaa kolmesataa  euroa pinkeistä kengistä, mutta vain siinä tapauksessa, että ne ovat Manolo Blahnikit.