HEI!

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Täytät tänään, 15. päivänä marraskuuta vuonna 1993 viisitoista vuotta. Äiti on leiponut synttärikakun ja illalla sitä syömään tulee ystäviäsi. Elämäsi on juuri nyt hyvää, vaikka et sitä uskokaan. Sinua rakastetaan paljon ja vanhempasi toivovat sinulle vain parasta. Tulet huomaamaan, että äitisi on lähes aina oikeassa ja häntä kannattaa uskoa. Sinulla on haaveita ja unelmia, mutta ne usein unohtuvat, koska elät kiinni tässä hetkessä ja nuoruutesi iloissa ja suruissa. Tulevaisuudessa toteutat haaveitasi päämäärätietoisesti, vaikka se vaatiikin puskemista läpi harmaitten kivien.

 

Et uskoisi, mutta viidentoista vuoden päästä olet sama ihminen kuin nyt. Elämä on toki muuttanut sinua, mutta nyt et vielä ymmärrä, että niin tulee käymään. Saat voimaa ja vahvuutta selvitä vaikeuksista, vaikka ne tuntuvatkin joskus ylitsepääsemättömiltä. Kulunut vuosi on ollut sinulle järkyttävän rankka, mutta vuodet hälventävät tuskaasi, vaikka se ei koskaan katoakaan. Minun on ikävä sanoa sinulle, että elämäsi tulee olemaan vaikeaa. Kohtaat hankalia asioita ja tapahtumia, joihin et itse voi vaikuttaa. Viidentoista vuoden päästä tajuat, että olet selvinnyt kaikesta ja ymmärrät myös, miksi nämä vaikeudet on sinun taakaksesi annettu. Kaikista ongelmista huolimatta tai juuri niiden ansiosta osaat arvostaa elämää ja kohdallesi sattuneita siunauksia.

 

Jo vuoden päästä seurustelet vakavasti ja olet saman ihmisen kanssa vielä silloinkin, kun täytät kolmekymmentä ja rakastat häntä entistä enemmän. Usko tai älä, hän juuri on se, kenen kanssa haluat viettää loppuelämäsi. Haaveesi siitä, että 23-vuotiaana valmistut psykologian maisteriksi, olet naimisissa oleva kahden lapsen äiti, joka asuu valkotiilisessä omakotitalossa, ei tule toteutumaan. Valmistut 27-vuotiaana eri alalta, tulet vastustamaan avioliittoa ja lasten hankintaa etkä enää pidä valkotiilisistä taloista. Ajattelet nyt, että 23-vuotiaana olet täysin aikuinen ja vanha. Voin kertoa, että vielä 30-vuotiaanakaan et koe olevasi sen kummemmin kovin aikuinen kuin vanhakaan. Nyt pohdit, millaista elämäsi tulee olemaan ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Pohdit samaa asiaa vielä kolmekymppisenäkin.

 

Saat huomata, että ystäväpiirisi muuttuu elämäsi varrella. Tämänhetkisistä kavereistasi vain muutama on tekemisissä kanssasi viidentoista vuoden päästä, mutta he ovat muuttuneet entistä rakkaimmiksi ja tärkeimmiksi. Kasvatte yhdessä aikuisiksi ja muistelette yhdessä nuoruuttanne. Paras ystäväsi pysyy rinnallasi vuodesta toiseen ja myös se toinen rakas ystäväsi kulkee kanssasi, siitäkin huolimatta, että hän on välillä jopa toisella puolella maapalloa. Parhaan ystäväsi kolmekymppisiä juhlitte Itävallassa, jossa nämä kaksi ystävää tulevat olemaan töissä jo muutaman vuoden päästä. Asut ystäviesi kanssa eri paikkakunnilla, mutta pidätte tiiviisti yhteyttä. Saat myös paljon uusia ystäviä, jotka avartavat maailmankuvaasi ja joiden kanssa koet syvää yhteenkuuluvuutta ja hauskoja hetkiä.

 

Ajatusmaailmasi muuttuu jonkin verran ja tietyt luonteenpiirteesi korostuvat iän myötä. Sinulla tulee olemaan voimakkaat mielipiteet ja halu toimia maailman ja sen  epäkohtien parantamiseksi. Myös ulkonäkösi muuttuu. Tämänhetkinen rokkarityylisi unohtuu jo vuoden sisällä ja aikuisena sinulla on monta eri tyyliä. Rebelin lippu seuraa sinua aina, siitä et halua luopua, koska se muistuttaa sinua jatkuvasta kapinoinnista normeja ja yhteiskunnan asettamia vaatimuksia vastaan. 

 

 

Tänä iltana juhlit viisitoistavuotissynttäreitäsi kotonasi ystäviesi kanssa. Syöt kakkua, Carneval-keksejä ja juot cokista. Sinulla on päälläsi mustaruudullinen paitapusero, jalassa Levikset, joissa etelävaltioiden lipulla ja "South will rise again" –tekstillä varustettu vyönsolki ja vaaleassa tukassasi on permanentti. Olet laittanut peitepuikkoa, ripsiväriä ja huulikiiltoa. Viidentoista vuoden päästä juhlit kolmekymppisiäsi miehesi kanssa Amsterdamin Grand Hotel Krasnapolskyn ravintola Refletissä. Olet pukeutunut mustaan silkkipaitaan ja pinkkiin taftihameeseen sekä  korkokenkiin ja hiuksesi ovat hyvin tummat. Olet meikannut huolellisesti, muistanut varjostukset, rajaukset ja korostukset. Niin paljon muuttuu vuosien varrella, mutta sisimmässäsi olet yhä sama ihminen, joka olet aina ollut.

 

Rakkain terveisin viidentoista vuoden päästä,

Oma itsesi