Suomalaiset, kuten monet muutkin, ovat hanakoita valittamaan olosuhteistaan. Mutta eikö meillä suomalaisilla ole asiat kuitenkin keskimäärin aika hyvin? Itse ainakin elän sellaisessa yltäkylläisyydessä, että välillä ihan hävettää! Suuri osa maailman ihmisistä voi vain haaveilla ravitsevasta ruoasta ja puhtaasta vedestä. Moni antaisi mitä vaan, että saisi katon päänsä päälle, kunnollisia vaatteita tai toimivan terveydenhuollon.

Ajattelin tässä tulevaa kummilastani ja sitä, kuinka  onnekas hän on, kun saa syntyä Suomeen. Hän syntyy hygieenisissä ja turvallisissa olosuhteissa eikä hänen tarvitse koskaan nähdä nälkää. Hänen äidillään ja jopa isällään on yhteiskunnan kustantama mahdollisuus jäädä kotiin hoitamaan lasta. Hän oppii lukemaan koulussa, joka on (lähes) ilmainen aina korkeimpaan kolutustasoon asti. Hänellä on vapaus ilmaista mielipiteensä ilman pelkoa ja vapaus valita ammattinsa, ystävänsä ja puolisonsa. Kaikkein tärkeimpänä hänellä on yleensäkin vapaus.

Meille nuo edellämainitut asiat ovat itsestäänselvyyksiä ja siksi monet eivät osaakaan arvostaa niitä vaan keskittyvät valittamaan sitä, miten huonosti asiat ovat. Jospa tänään, Suomen itsenäisyyspäivänä, meistä ihan jokainen olisi kiitollinen elämästään ja siitä, että on saanut syntyä Suomeen. Meistä jokaisen on myös syytä olla kiitollinen sotiemme veteraaneille, jotka ovat tämän kaiken hyvän meille antaneet.

KIITOS JA ONNEA SUOMENMAA!