Pääsiäinen pääsee tänä vuonna yllättämään aikaisella ajankohdallaan. Parvekkeelle on turha laittaa ruukkunarsissia, se raukkahan paleltuisi alta aikayksikön. Nyt sentään muistin ostaa mahdollisille virpojille palkkiot. Monena vuonna olen unohtanut ja sitten hoomoilasena ihmetellyt, kuka kumma rinkuttaa pyhäaamuna ovikelloa. Päädyin perinteisiin suklaamuniin, vaikka hetken mietinkin kaikkia muita vaihtoehtoja. Mitähän lapsukaiset olisivat tuumanneet saadessaan käteen reilun kaupan appelsiinin?

Viime vuonna meillä kävi kaksi pikkuvirpojaa, jotka olivat tehneet hirmu hienot vitsat. Niihin oli todella panostettu ja ne olivatkin maljakossa koristeena pitkään. Kun sesonki oli ohi, irrotin niistä irto-osat talteen itselleni askartelua varten. Ne olisivat minulla vieläkin, ellei eräs terävähampainen termiitti olisi niitä innostunut nikertelemään.

Kun olin pieni, sain pukeutua palmusunnuntaina trulliksi. Pitkä hame päälle, keltainen huivi päähän ja äiti laittoi meikkikynällä pisamia naamaan, vähän poskipunaa pyöreästi poskille ja tummensi kulmakarvoja. Sitten lähdimme kiertelemään asuinaluettamme. Aamut olivat hiljaisia emmekä me lapset ymmärtäneet, miksi joku ei tule avamaan ovea. Itse kun olimme pieninä aamuvirkkuja. Palkkioksi saimme yleensä suklaamunia, mutta joskus myös rahaa. Raha oli aina pienoinen pettymys ja suklaayllätykset niitä parhaita palkkoja, mutta nykyisin asiat taitavat olla juuri toisinpäin. Meille tärkeää oli virpominen ja koko palmusunnuntaihin ja pääsiäiseen tuntui liittyvän jotain erityistä ja taianomaista. Pehmeät pajunkissat ja erityisesti niiden hakeminen metsästä, keltaiset pöytäliinat, rairuoho, tiput ja jännittävimpänä Kyöpelinvuorelle lentelevät noidat... Kaikki tämä teki lapsen pääsiäisestä hauskan ja jännän kevään juhlan. Myöhemmin pääsiäisen luonne muuttui ja nuoruudessa siitä tuli yksi biletysjuhla lisää. Nykyisin  pääsiäiseni meno on jo hieman rauhoittunut, eikä kohokohta ole enää baariin lähteminen vaan oleskelu, laiskottelu ja tietysti herkuttelu.  Monille pääsiäinen tuntuu olevan vain pakollinen juhla ja pari ekstravapaapäivää muiden joukossa, mutta ainakin minulle se on suuren ilon juhla. Toivottavasti tekin löytäisitte palmusunnuntain ja pääsiäisen oikean sanoman, mikä ei ole suklaamunien hamstraaminen!

PIRTEÄÄ PALMUSUNNUNTAITA!!!

Virvon varvon tuoreeks terveeks

tulevaks vuueks

vitsa siulle palkka miulle.