Ahistaa.info on katsonut velvollisuudekseen vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin ja kannustaa työmatkapyöräilyyn. Jos työmatkasi suinkin on sen pituinen, että jaksaisit sen polkea, jos sinulla ei ole terveydellistä estettä liikunnalle ja jos sinulla ei ole lastenkuljetusrumbaa työmatkoilla, niin sinulla ei ole yhtään syytä olla pyöräilemättä työmatkojasi. Paitsi jos sinulla ei ole polkupyörää... Mutta senkin voi käydä jostain melko edullisestikin hankkimassa.

Nyt siellä tietysti heti joku ajattelee, että kuinkas poljet tällaisena sadepäivänä, kun olet sitten töissä likomärkä. Sadeasu on aika kätevä, vaikka ei välttämätön. Viime keväänä olin kerrankin kähertänyt hiuksiani aamulla, pukenut sievän mekon ja legginsit ja kun olin polkenut kilometrin, jouduin rankkasateen uhriksi. Kiharani itkivät sadevettä ja meikkini valui naamaa pitkin ja imeytyi kaulahuiviini. Keinonahkatakki osoittautui vettähylkiväksi, legginsit eivät. Koululle päästyäni olin surkea olento ja kun neljäs ihminen tokaisi: "Ai, siellä taitaa sataa", teki mieleni lähteä riepottelemaan häntä kuralätäkköön. Vesisateessa väärin varustautuneena pyöräily on ikävää,  mutta siitäkin selviää.

Joku perustelee työmatkapyöräilemättömyyttään sillä, että siihen ei ole aikaa. Minulla on työmatkaa vähän alle kuusi kilometriä suuntaansa ja pyöräillessä siihen kuluu aikaa vain kymmenen minuuttia enemmän kuin autoillessa. Polkupyörällä pääsen nopeammin kuin paikallisbussilla ja säästän kuusi euroa päivässä. Pyöräillessä säästän myös ympäristöä, ei tule niitä kasvishuonekaasuja!

Nyt sitten vinkit listattuna. Kerroin äidilleni, että aion kirjoittaa työmatkapyöräilyvinkkejä ja hän piti sitä hyvänä ajatuksena. Äidit ovat aina oikeassa ja heidän neuvojaan kannattaa kuunnella, joten ensimmäiseksi äitini antama vinkki ja sen jälkeen epämääräisessä järjestyksessä muut vinkit.

1. Tarkista, ettei pinnoissasi ole kameleonttia. Katsoimme luonto-ohjelmaa, jossa pikkuinen vihreä kameleontti oli tarrannut pinnoihin kiinni ja sai päätäpyörryttävän karusellin, kun pyörä lähti liikkeelle.

2. Käytä pyöräilykypärää. Aina. Poikkeuksetta. Edes minä en ole niin turhamainen, että jättäisin kypärän laittamatta sillä selityksellä, että hiukset latistuvat. Entäpä jos muotoilee hiukset töissä? Ja sitäpaitsi, uusia hiuksia saa aina, mutta uutta päätä ja uusia aivoja ei!

3. Pukeudu sopivasti. Tarkoittaa sitä, että sateella sadeasu on aika kätevä ja pitkillä matkoilla tekniset urheiluvaatteet ovat ehdottomat. Lyhyelle työmatkalle on mielestäni turhaa  hankkia erikoisasusteita. Suomalaiset ovat viehtyneet tuulipukuihin ja urheiluasuihin, mutta minä olen ottanut mallia amsterdamilaiseta pyöräilykulttuurista ja pyöräilen työvaatteet päällä tyylikäästi (paitsi sateella). Tästä päästäänkin seuraaviin vinkkeihin.

4. Vältä lyhyitä hameita. Ellet halua ilahduttaa vastakkaisen sukupuolen edustajia säärinäyttelyllä. Pyöräilyasennossa hame väkisinkin nousee eikä ole kovin kivaa kiskoa helmaa alaspäin ajon aikana.

5. Vältä pitkiä hameita. Sotkeutuvat pinnojen väliin ja sotkeutuvat muutenkin.

6. Vältä avokaula-aukkoisia puseroita. Ellet halua ilahduttaa vastakkaisen sukupuolen edustajia povinäyttelyllä. Etukumarrassa pyöräilyasennossa tarjoatkin mukavasti nähtävää vastaantulijoille.

7. Lähde ajoissa. Työmatkapyöräily on erinomaista hyötyliikuntaa, mutta töihin mennessä ei ole tarkoitus hikoilla veren maku suussa.

8. Varaa tarakalle "hämähäkki". Sillä saat laukun kiinnitettyä napakasti. Olkalaukku menee olallakin, mutta ei ole ergonominen eikä turvallinen. Reppu kulkisi selässä, mutta se voi alkaa hikoilututtaa ja saattaa painaa ikävästi. Hämähäkillä saat jopa kylmälaukun tarakalle tukevasti. Ja sen lisäksi voit vielä kuljettaa selässä reppua! Nimimerkillä kylmälaukku täynnä maitoa ja jäätelöä, reppu täynnä maitoa ja tiskiaineita, kuorman yhteispaino 25 kiloa. En suosittele vastaavien extremekuormien kuljettamista ainakaan selkävikaisille!

9. Suojaa satula vesisateelta tai varaa mukaan paperia satulan pyyhkimistä varten. Vesisateen jälkeen on mukava istua kuivaan satulaan. Jos paperia ei ole, niin hihakin käy, paitsi jos sinulla on se vettähylkivä keinonahkatakki.

10. Ennakoi ja aja sopivaa tilannenopeutta. Aina. Poikkeuksetta. Varo etenkin alikulkutunneleita. Nimimerkillä ennakoin ja ajoin hitaasti ja silti eräs mummo ajoi kylkeeni. Mitään pahempaa ei sattunut, paitsi sille mummolle, joka sai henkilökohtaisen luennon liikennesäännöistä.

11. Aja vaihtelevia reittejä. Usein etenkin kaupunkiympäristössä pisteestä A pisteeseen B pääsee eri reittejä pitkin. Työmatkaan tulee mukavaa vaihtelua, kun ei aina tarvitse tuijotella samoja tienpenkkoja.

12. Tarkkaile ympäristöä ja nauti näkemästäsi. Pyöräillessä ympäristö tulee huomioitua eri tavalla kuin  autolla liikkuessa. Auton ikkunasta ei tule katseltua tienpientareen kukkasia tai pihlajanmarjojen punertumista ainakaan niin tarkasti. Hengitä syvään raikasta ilmaa, nauti näkemästäsi ja huomaat, kuinka rauhallinen olet työpäivän alkaessa.