Lunta ei näy, puissa on lehdet, lupiinit kukkivat tienvarsilla ja kohta on joulu! Jouluun on vielä kaksi kuukautta aikaa, mutta joulutavarat ovat saapuneet jo kauppoihin. Valot, koristeet (=krääsä), askartelutarvikkeet, joulukalenterit ja lahjapakkaukset valtaavat kauppojen hyllyt. Postiluukusta tupsahtelee jouluaiheisia mainoksia ja eilen illalla elokuvaa katsoessani tuntui kummalliselta, kun tuli Hobby Hallin joulumainos. Pidän joulusta ja alan odottaa joulua hyvissä ajoin, mutta vuosi vuodelta minua ahdistaa enemmän joulun kaupallisen puolen aikaistuminen.

Citymarketissa eilen piipahtaessani tutkin, mitä konvehtiuutuuksia on tullut täksi jouluksi. After Eightit, Englanninlakut ja Vihreät kuulat ovat kestosuosikkeja vuodesta toiseen. Niin myös Pandan juhlapöydän konvehdit. Mitäs siitä rasiasta löytyikään... Suorakaiteen muotoinen oli ananaksen makuinen, kulmissa oli zabaglione, josta moni ei tykkää. Sitten oli  toffeet ja mintut ja keskellä sydämenmuotoinen mansikkamarmeladi. Mutta mitä ihmettä! Nyt ne ovat menneet muuttamaan rasian ulkonäköä ja sisältöäkin. Pakkauksen muutos olisi ollut helppo sulattaa, mutta nyt meni joulun feng shui sekaisin! Enää ei voi lihasmuistin avulla ottaa sitä toffeekonvehtia ja vältellä zabaglionea, kun rasiassa onkin joitain ihan uusia makuja ja ihan uudenmuotoisia namusia. Tämähän lähentelee jo pyhäinhäväistystä! Yksi sentään on, mikä ei muutu: Brunbergin suklaalevy läpinäkyvässä muovikääreessä. Muistan tuon suklaalevyn jo hyvin varhaisesta lapsuudestani ja sen näkeminen tuo uskomattoman turvallisuudentunteen alati muuttuvassa maailmassa. Hyvä, että jokin asia sentään pysyy!

Tässä vaiheessa minun on tunnustauduttava maanpetturiksi, sillä en liiemmin edes pidä Pandan konvehdeista. Enkä Fazerin sinisestä. Minut varmaan viedään saunan taakse lynkattavaksi tämän mielipiteen takia, mutta armahtakaa minut ja pitäkää lieventänä asianhaarana sitä, että olen tykästynyt Fazerin Nordic Gourmet- tuotteisiin. Pidän myös Lontoon rae -suklaasta ja muista uuden tuotekehittelyn tuloksista, mutta perus-Fazerin sininen ei ole minun makuuni. Jouluna syön puoliväkisin Juhlapöydän konvehteja, mutta paljon mieluummin nauttisin joitain ihania vaikkapa belgialaisia tryffeleitä. Keski-Euroopassa osataan tehdä suklaata, joka hellii makuhermojani. Harmittaa, kun Milkan suklaata ei saa enää Citymarketista. Lindtin suklaita saa ympäri vuoden, mutta joulun alla kauppoihin ilmestyy juuri noita ihania tryffeleitä. Ostin kaksi vuotta sitten Pariisista Lindtin konvehtirasian ja joulun alla löysin samoja konvehteja Sokoselta ja vieläpä euron halvemmalla.

Hardcore-suklaafanina olen sitä mieltä, että kaikkien ihanien konvehtien pitäisi olla myynnissä ympäri vuoden. Silloin ei joulun aikana tulisi ahmittua niin paljon lyhyessä ajassa. Eikä silloin tulisi hulluuskohtausta lentokenttien Tax Free -myymälöissä. Minulle nimittäin tulee sellainen kohtaus, kun näen kaikki upeisiin pakkauksiin käärityt suklaat, joita en ole muualla nähnyt. Vielä en ole raaskinut ostaa Godivan suklaita, mutta ehkäpä seuraavalla reissulla... Hyvästä kannattaa maksaa ja suklaanautinto on jokaisen euron arvoinen.

Viime jouluna teimme perheen piirissä periaatepäätöksen, että emme osta joululahjoja. Se oli järkevä päätös, joka lievitti joulustressiä ja sai keskittymään joulun tunnelmaan kaiken kaupallisen hässäkän sijaan. Tänä jouluna teen periaatepäätöksen, että syön vain hyviä konvehteja! Mutta jos joku tarjoaa Juhlapöydän konvehteja, niin enhän minä voi kieltäytyäkään :)