1329289.jpg

 

 

Kerran kuussa ilmestyvä raamattuni, Trendi-lehti järkytti minua tänään syvästi. Lehdessä oli juttu siitä, että vaalea iho on nyt in. Minä olen kerrankin muodikas kalpeine kasvoineni, jipii. Tämä oli ilouutinen, mutta järkytys tuli siitä, että rusketuksen on "keksinyt" Coco Chanel. Minun oma muoti-idolini, johon olen identifioinut naisellisuuden täydellisyyden! Hän kärähti etelän matkallaan ja sen jälkeen hänen tyyliään alettiin matkia. Tapa on säilynyt näihin päiviin asti ja jatkuu melko varmasti ihmiskunnan hamaan loppuun saakka.

 

Voihan toisaalta olla, että valkoista ihoa aletaan jälleen palvoa. Se voi tapahtua pakostakin, jos ja kun auringossa oleminen muuttuu entistä vaarallisemmaksi. Tai sitten rusketuksesta tulee vain harvojen etuoikeus -niiden, kellä on varaa hankkia ihoonsa väriä kosmeettisin keinoin. Nykyisin on mahdollista hankkia rusketus tällä tavoin, onneksi. Sävyttävät voiteet tekevät ihosta kauniin, vaikka minä sainkin sellaisesta kellertäviä, likaisen näköisiä plaikkuja. Suihkurusketus on trendikästä, mutta en uskaltaisi mennä sellaiseen, koska yhdessä Frendien jaksossa Rossille kävi rusketussuihkukopissa köpelösti.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Muinoin vain työläisillä oli ruskettunut iho ja ihon sävystä pystyikin päättelemään yhteiskuntaluokan. Ylhäiset naiset suojasivat hipiäänsä auringolta suurilla hatuilla ja päivänvarjoilla. Kleopatra kylpi maidossa, pisamia valkaistiin piimällä tai iholle siveltiin myrkkyjä sisältäviä voiteita. Nykyisin rusketus yhdistetään terveisiin elintapoihin, hyvinvointiin ja itsestä huolehtimiseen. Kalpea iho näyttää siltä, että olisi hieman sairas. Vaikka itse pidän enemmän vaaleasta ihosta, en voi väittää, etteikö luonnollinen rusketus olisi kaunis. Tarkoitan juuri luonnollista rusketusta enkä pirtsakan oranssia Hollywood-sävyä tyyliin Jessica Simpson tai Paris Hilton. Heillä, kuten monella muullakin rusketuksen hankkiminen on mennyt über-överiksi.

 

Mielenkiintoista on se, että vaaleaihoiset länsimaalaiset haluavat ruskeamman ihon ja tummaihoiset vaalentavat ihoaan. Kenellä onkaan enää aihetta rasismiin ihonvärin takia?