Facebookissa liikkuu silloin tällöin ketjuviestejä, joissa lukee jotain tähän tyyliin: "Jos olet ollut paska akka viime vuonna, niin olethan myös seuraavana vuonna" tai "Tämä on kaikille niille naisille, jotka haisevat hielle, eivät välitä ulkonäöstään ja antavat piutpaut ripsivärille..." En ole koskaan voinut laittaa tämäntyylisiä viestejä eteenpäin enkä ole edes painanut tykkää-nappia, koska viestien sanoma on mielestäni naisten arvoa alentava. Ymmärrän, että monien mielestä nuo jutut ovat hauskoja ja niissähän on ilmeisesti pointtina se, että nainen saa olla rähjäinen eikä aina tarvitse olla tälläytynyt ja että voi olla paska akka. Mutta haloo hyvät naiset, kuka oikeasti haluaa olla paska akka? En minä ainakaan ja minusta olisi hirvittävää tietää, että joku ajattelee minun olevan sellainen. Ei meidän naisten tarvitse olla kilttejä hymytyttöjäkään, sitä en suinkaan tarkoita. Viesteissä ajetaan takaa myös sitä ajatusta, että jokainen saa olla oma itsensä. Niin saakin, toki, mutta sen voisi tehdä toisellakin tavalla kuin liittämällä arvoa alentava statuspäivitys Facebookiin.

Suomalaisten naisten perisynti tahtoo olla itsensä vähättely ja aliarvostaminen ja siksi nuo viestit ovatkin ymmärrettäviä, vaikka en ymmärräkään itsensä vähättelyä. Ja valitettavasti lähes kaikki tuntemani naiset vähättelevät ja aliarvostavat itseään ainakin jossain asiassa. Suurin osa suomalaisista naisista kaipaisi  tervettä itsetuntoa (tyylitajun ja hyvien käytöstapojen lisäksi, mutta tämä onkin jo toinen juttu). Terveeseen itsetuntoon kuuluu oman itsen kunnioittaminen ja arvostaminen ja sellaisten asioiden tekeminen, jotka ovat meille hyväksi. Terveellä itsetunnolla varustettu nainen ei vähättele itseään (eikä toisia).

Jokainen ajatus muokkaa maailmaamme ja jokainen itseä koskeva  ajatus vaikuttaa käsitykseen itsestämme. Siksi ei ole sama, miten omaan itseen suhtautuu. En minäkään ole täydellinen ja minussa on paljon kehitettävää,  mutta hyväksyn itseni sellaisena kuin olen. Minulta menikin vuosia siihen, että hyväksyin kaikki kummalliset persoonallisuuden-, vartalon ja kasvonpiirteeni. Nyt toivon, että muutkin hyväksyisivät minut juuri tällaisena kuin olen. Tältä kantilta katsoen ymmärrän noita typeriä statuspäivityksiä, sillä nehän kertovat tarpeesta saada hyväksyntää omille puutteille ja epätäydellisyydelle. Kukaan meistä ei ole täydellinen eikä se ole tarkoituskaan. Kaikki meistä ovat erilaisia naisia ja meidän tulisi hyväksyä itsemme ja toisemme. Hyväksynhän minäkin sen, että joku mollaa itseään, mutta toivon, että hän saisi ajatukset käännettyä itseä kunnioittavampaan suuntaan. Elämä haavoittaa meitä naisia kuitenkin aina välillä, joten miksi meidän pitäisi haavoittaa itseämme epäkunnioituksella naiseuttamme kohtaan?

 

IHANAN ITSERAKASTA NAISTENPÄIVÄÄ KAIKILLE NAISILLE!