Aika moni tuntemani nainen käy kasvohoidossa. Jotkut käyvät vain hemmottelemassa itseään ja jotkut hoitavat ihon erityistarpeita kuten kuivuutta, rasvaisuutta, näppylöitä tai ihottumia. Minä käyn sekä hemmottelun että ongelmaihoni vuoksi. Käyn aina samalla kivalla ja asiantuntevalla kosmetologilla, mutta viimeksi hän oli sairaana ja hoitolan omistaja teki minulle hoidon. Kun olin autuaan rentoutuneessa tilassa, hän ehdotti minulle hyaluronihappohoitoa. Hyvä etten singonnut saman tien pystyyn järkyttyneenä. En nimittäin ole pitänyt itseäni sellaisen hoidon tarpeessa, mutta kun kosmetologikäynnin jälkeen syynäsin kasvojani, löysin kaikki ne rypyt, joiden olemassaolosta en aiemmin tiennyt mitään. Minulle oli luotu tarve, jonka tarpeessa en itse ollut.

Nykyisin on kai ihan normaalia, että naamaan työnnetään erilaisia piikkejä ja kemiallisia aineita. Mutta kysynpähän vaan, että onko se normaalia? Ja kysyn taas miksi, miksi, miksi? Yritin selvittää vastausta katsomalla ohjelman Tiina Jylhän kauneusklinikasta, mutta en tullut hullua hurskaammaksi. Sen sijaan pyörittelin päätäni epäuskoisena ja kummissani. Olen kai sitten vanhanaikainen, kun en ymmärrä sitä, että kaiken maailman plastiikkakirurgiset toimenpiteet, pistokset ja hapot ovat nykyaikaa/tulevaisuutta ja ihmiselle hyväksi. Tiina Jylhä puhui piikittämisestä hyvin arkipäiväisesti kuin narkkari konsanaan ja tokihan piikittäminen onkin kauneusklinikan pyörittäjälle arkipäivää. Jylhä on myös on sitä mieltä, että kasvojenkohotus on välttämättömyys jossain vaiheessa. Eikö enää saa vanheta rauhassa? Toki minäkin haluan näyttää hyvältä, mutta voisi olla aika spookya näyttää kolmenkymmenen vuoden päästä samalta kuin nyt. Vielä spookympaa on näyttää samalta, kuin hahmot Madame Tussaud'n vahakabinetissa.

Uskon tässäkin asiassa porttiteoriaan. Kun on kerran ottanut yhden piikin tai teettänyt jonkin muun kevyen (Jylhän sanoja lainatakseni) toimenpiteen, niin pistosnälkä kasvaa ja kohta ollaankin loputtomassa kierteessä. Jylhän tytärpuoli puhui myös pistoskateudesta ja leikkauskateudesta. Ihan uusia sanoja minulle! Olen kyllä kuullut peniskateudesta ja minua vaivaa monesti ravintolassa ruokakateus, mutta että pistoskateus! Jotkut haluavat toimenpiteillä vain pientä ilmeen freesausta, kuten eräs Jylhän asiakas sanoi. Toiset taas tahtovat järeämpiä juttuja kuten silikonirinnat tai rasvaimun. Jokaisella on tietysti omat perustelut sille, miksi he haluavat ryhtyä muokkaamaan ulkonäköään. Tiina Jylhän tytärpuoli haluaa silikonit, koska kaikilla muillakin on. Minäkin halusin yläasteella Leviksen 501:set, kun kaikilla muillakin oli, mutta nyt aikuisena minun ei tarvitse välittää siitä, mitä muilla on. Eräs tyttö halusi silikonit sen takia, että hän halusi kohottaa itsetuntoaan. En voi ymmärtää, että itsetunto on pelkkien tissien varassa! Kannattaisiko heikkoitsetuntoisen tyttösen käyttää rintaimplantteihin varatut rahat psykoterapiaan? En nimittäin jaksa uskoa, että itsetunto-ongelmat paranevat silikoneilla. Tiedän hyvin, että oma itsetunto on riippuvainen ulkonäöstä ja esimerkiksi juuri nyt minullakaan ei ole kovin hehkeä olo. Ystäväni mielestä näytän siltä kuin olisin vetänyt crackia. Olen kuitenkin vain väsynyt ja ilmeeni piristyy huomattavasti, kunhan lähden ulos urheilemaan ja nukun seuraavana yönä enemmän kuin viisi tuntia. Minulle ei tule mieleenkään, että lähtisin virkistyttämään ilmettäni johonkin kauneusklinikalle, vaikka sellainen muutaman kilometrin päässä onkin. Uskon, että terveillä elintavoilla voi pitää olemuksena raikkaana ilman kauneuskirurgisia toimenpiteitä.

Jokainen meistä vanhenee ja minusta on ihan omituista, että vanhenemisesta on tehty niin kamala ja pelottava asia, että sitä vastustetaan kaikin voimin. Kuolemanpelostako se johtuu vai mistä? Vai tehokkaasta mainonnasta ja Hollywood-tähtien matkimisesta? Valitettavasti juuri nuo starat ovat nuorten tyttöjen roolimalleja ja tytöt saavat jo pienenä sen käsityksen, että on ihan kiva ja asiaankuuluva juttu ottaa Botoxia ja käydä kauneusleikkauksissa. Toivon, että meillä ei tulla koskaan menemään samaan hullutukseen kuin Jenkeissä, missä 16-vuotislahjaksi annetaan boob job tai nose job. On sääli, että persoonallisuuden ja luonnollisuuden arvostus on katoava luonnonvara.  Kun nuoret tytöt katselevat elokuvia tai mainoksia, he näkevät silotellun kuvan julkkiksista. Nuoren ihmisen aivoilla on vaikea ymmärtää, että kuvat ovat photoshopattuja. Kun meikkimainoksessa hymyilee virheettömän kaunis nainen, voi teinitytön oma peilikuva muka liian suurine nenineen ja näppyineen olla sietämätön. Eikä monen aikuisenkaan naisen itsetunto ole niin hyvällä tolalla, että kuvia voi katsoa ilman pientä kirpaisua siitä, että ei ole yhtä virheetön. Kukaan meistä ei ole virheetön, mutta miksi pitäisi ollakaan?

Tähän loppuun laitan vähän pohtimisen aihetta, ellei sitä kirjoituksessani tullut. Jonkin naistenlehden välissä oli Lancômen huulipunan mainos ja minulla meni hetki, ennen kuin tunnistin, kuka kuvassa on. Tunnistatko sinä tämän tähtösen?

1301559469_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

 

Kyllä, kuvissa on sama henkilö: Kate Winslet.

1301559393_img-d41d8cd98f00b204e9800998e