Isä oli tulossa kylään ja pitihän minun jotain pyöräyttää kahvin kanssa tarjottavaksi... Anna-lehdessä oli suklaamuffinien ohje, joka näytti jokseenkin toimivalta. Jokseenkin tarkoittaa sitä, että ohjetta piti tietenkin vähän muokata. Olen testaillut suklaamuffiniohjeita ja etsinyt sellaista ohjetta, jolla saisi oikein mehevät muffinit. Muffinin tulee mielestäni olla mehevä eikä mikään kuiva käkkänä, joihin valitettavan usein törmää. Kahviloista en enää edes osta muffineja, sillä ne ovat aina olleet pettymys. Iso ja muhkea suklaamuffini on liian usein osoittautunut alimakeaksi jauhomöykyksi. Poikkeuksena ovat ne muffinit, joita Amsterdamissa myydään, mutta se onkin jo ihan toinen juttu...

Nyt on supermuodikasta käyttää muffineista nimitystä cupcakes ja ohjeita kuppikakkujen valmistukseen löytyy  netistä pilvin pimein. Aluksi olin innoissani siitä, että nyt on tullutkin jokin ihan uusi villitys, johon minäkin tietysti lähden mukaan, mutta totesin taas, että moni kakku päältä kaunis. Monien cupcakesien ohje ei poikkea tavallisesta muffiniohjeesta muuten kuin kuorrutukseltaan. Periaatteessahan muffinin ja cupcaken ero on juuri siinä, että muffini on kuorruttamaton ja cupcake kuorrutettu. Kuorrutuksella muffinista saa näyttävän ja muhkean, mutta usein cupcakesien kuorrutteena käytetty tomusokeri-tuorejuustokuorrutus ei ole mielestäni mikään ihmeellinen eikä ihmeellisen herkullinen. Sitäpaitsi periaatteesta en voi suomen kielen vaalijana hyväksyä sanaa cupcake kieleemme. Kuulostaahan se hienolta, mikä hyvänsä kuulostaa hienolta englanniksi, mutta en käytä sanaa cupcake, ennen kuin kuulen Kielitoimiston virallisen kannan asiaan. Sitä ei vielä ole, vaikka vaihtoehtoa kuorrutettu muffini ja kuppikakku on pohdittu. Tiesittekö muuten, että se on muffini eikä muffinssi? Sana muffinssi tulee englannin kielen sanasta muffins, joka on sanan muffin monikko. Jos me puhumme muffinsseista, puhumme silloin monikon monikosta. Eli siis suomen kielessä se muffini, muffinit.

Valitettavasti minulla ei ole ohjetta näihinkään leivonnaisiin, sillä sovelsin ohjetta niin paljon, etten lopuksi itsekään ottanut siitä tolkkua. Niin minulle  käy aina! Kuorrutteen sentään valmistin (lähes) ohjeen mukaan: maustamatonta tuorejuustoa ja pähkinä-suklaalevitettä, sekoitetaan tasaiseksi massaksi. Lähi-S-marketissa ei ollut suosikkiani Nutellaa, joten otin Rainbowin vastaavan valmisteen. Voin suositella tätä helppoa ja erittäin ihanaa kuorrutetta myös kakkuihin ja kääretortun väliin/kuorrutteeksi... On helppo pursottaa ja levittääkin! Eikä muuten mene pakastimessa miksikään!