Milloinkahan ehtisin tekemään asiat ajoissa? Minun piti nimittäin laittaa tämä kakkuohje jo muutama viikko sitten, kun mustaherukka-aika oli parhaimmillaan. Minun mielestäni parhaimmillaan, mutta saksanpaimenkoiran mielestä hieman ylikypsät mustaherukat ovat maukkaimpia ja se vielä niitä kovasti pensaista etsiikin. Keräsin viime viikonloppuna herukoita ja koiraeläin tuli kaveriksi. Se osaa syödä marjoja puskista, riipii hampaillaan marjat tertuista. Näytin sille muutamaa terttua, mutta eipä kelvannut. Sitten karvakaveri tuuppi pakastusrasiaani ja kävi makaamaan pensaan alle. Ajattelin palvella vanhusta (täytti 23. päivä 11 vuotta) ja keräsin sille marjoja ja syötin kämmenestäni. Sinne ne katosivat isoon seefferinturpaan mutsmutsmuts...

Mutta siis kakku... En ole ollut mustien viinimarjojen ystävä, mutta viime talvena pakotin itseni syömään niitä ja opin tykkäämään niistä. Mustaherukat ovat oikea terveyspommi ja ehkäpä tämä kakku voisikin olla taas sellainen hyvän omantunnon herkku!

Kakku on hirmuttoman helppo valmistaa - kyseessä on ns. idioottivarma ohje!  Kakkuun käyvät pakastemarjatkin, mutta tuoreissa on tietenkin raikkaampi maku. Sen verran vielä selostusta, että yleensä pyrin käyttämään täsmällisiä käsitteitä enkä tykkää, kun ihmisiä harhaanjohdetaan väärillä käsitteillä, esimerkiksi uskomaan, että kakku, jossa on kaakaojauhetta, on suklaakakku. Mutta tämä kakku maistuu erehdyttävästi aidolle suklaakakulle, joten suklaakakuksi sitä voi kai kutsua.

Kinuskia tulee sen verran, että siitä riittää kakun päälle ja  myös kauniisti reunoille. Minä kokeilin poikkitaiteellista versiota ja laiton kinuskin vain kakun pinnalle. Ylijäämäkinuski meni hyvään tarkoitukseen (lue: armottoman sokerihimon tyydyttämiseen). Muistathan, että vaniLJAsokeria voi keittää, vaniLLINIsokeria ei. Eli jos käytät vanilliinisokeria, lisää se kinuskiin vasta keittämisen jälkeen. Muistutan vielä, että kannattaa siivilöidä kaakaojauhot sekä taikinaan että kinuskiin, ettei jää kaakaopaakkuja... Itse en hoksannut tätä tehdä ja sitten sekoittelinkin taikinaa teesiivilällä, on muuten toimiva niksi!


Kuivat aineet:

5 dl vehnäjauhoja

2 dl sokeria

1 dl tummaa kaakaojauhetta

1 1/2 tl ruokasoodaa

2 tl vanilliinisokeria

1/2 tl suolaa

n. 1/2 l mustaherukoita (jätä osa koristeluun)

Kosteat aineet:

150 g sulatettua margariinia

1 prk maitorahkaa

1/2 dl maitoa

2 kananmunaa

Suklaakinuski:

1 prk kermaa (esim. kuohukermaa)

1 dl sokeria

1 dl fariinisokeria

1 tl vaniljasokeria

2 rkl kaakaojauhetta

2 tl voita tai margariinia

  1. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka (halk. 26 cm).
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään.
  3. Sekoita kosteat aineet keskenään.
  4. Kaada kosteat aineet kuivien aineiden joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi.
  5. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin tunti.
  6. Kun kakku on hieman jäähtynyt, kumoa se tarjoilulautaselle ja keitä kinuski.
  7. Laita kerma, sokerit ja kaakaojauhe kattilaan ja keitä, kunnes seos sakenee (voit tehdä karamellikokeen eli tiputtaa pisaran kylmään veteen, jos se jähmettyy kiiltäväksi pisaraksi niin kinuski on valmista). Lisää lopuksi rasva.
  8. Levitä kinuski kakun pinnalle ja ripottele koristeeksi  mustaherukoita.

1283021874_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

 

1283021997_img-d41d8cd98f00b204e9800998e