Minun tekisi kovasti mieli kirjoittaa mielipiteeni  ravitsemuksesta ja muotidieeteistä, mutta koska olen nyt aika ärsyyntyneellä päällä, niin on parempi ohittaa tuo aihe ja yrittää pysyä diplomaattisena. Aion nimittäin kirjoittaa yhden ruokaohjeen, joka ei sovi laihduttajille eikä karppaajille eikä sokeria ja kermaa vältteleville, mutta sopii meille muille oikein hyvin.

Minulla oli jääkaapissa jämä omena-kanelimarmeladia ja purkki rahkaa ja sain idean jouluisesta rahkaherkusta.   En tiedä, onko tämä mikään niin ihmeellinen ohje, mutta ihan kiva minun mielestäni ja sopii pikkujouluaikaan. Joulupöytään tämä on ehkä turhan arkinen, mutta ei mikään estä  tarjoamasta tätä jouluaterian jälkkärinä.

Kipaisin kauppaan ostamaan kermaa (kyllä ihan sitä ihtiään eli kuohukermaa, mutta kyllä tähän muutkin vaahtoutuvat valmisteet sopii ja vaikka vatkautuva vaniljavaahto, jos tykkää) ja piparkakkuja, vaikka mielelläni olisin käyttänyt omatekoisia pepparskaakkuja. Niitä ei tähän hätään ollut, joten oli tyytyminen valmisversioon lisäaineineen kaikkineen.

Maustamiseen kannattaa käyttää vanilliinisokeria tai jotain, mistä tulee vanilja-aromia, sillä se peittää rahkan happamuutta ja pehmentää makua. Minä lisäsin mausteeksi myös hieman kanelia, kun tykkään voimakkaammista mauista. Laitoin vielä tavallista sokeria, sillä yleismaku oli hapan, johtuen omenoista ja myös tuo omena-kanelimarmeladi tuli jotenkin happaman makuiseksi eikä ollenkaan äppymakeaksi.  Joskus pelkkä hillo tai marmeladi riittää makeuttamaan rahkan, mutta nyt ei käynyt niin. Laita sokeria maun mukaan, toiset tykkää enemmän happamasta rahkanmakuisesta ja toiset yltiömakeasta. Pari ruokalusikkaa lienee hyvä määrä, jos jokin määrä täytyy tähän heittää. Tummat sokeritkin tähän käy eli fariinisokeri ja vaikkapa ruokosokeri. Sain päähäni lisätä rahkan joukkoon myös omenaa ja se olikin aika hyvä idea, sillä omena tuo kivaa puruvastusta ja siitä saa myös vitamiineja ja kuitua.

Tässä siis jonniilainen ohje:

1 omena

1 prk kuohukermaa

2-3 rkl omena-kanelimarmeladia

1 prk rahkaa

pipareita

sokeria maun mukaan

vanilliinisokeria tai vaniljasokeria tai aitoa vaniljaa

 

1. Kuutioi omena.

2. Vatkaa kerma vaahdoksi.

3. Sekoita marmeladi, sokerit ja omenakuutiot rahkaan ja murenna piparit joukkoon.

4. Lisää kermavaahto.

5. Anna tekeytyä kylmässä, jolloin piparit pehmenevät ja maku tasaantuu.

6. Nauti hyvällä omallatunnolla :)