Onnea itsenäinen 91-vuotias Suomi!

Tunnustaudun hyvin syvästi isänmaalliseksi ihmiseksi ja olen sitä myös muulloinkin kuin silloin, kun joku urheilija nousee palkintopallille. Kun sotaveteraanit saapuvat Linnan juhliin Jääkärimarssin soidessa, on minulla aina tippa linssissä. Ihan silkasta kunnioituksesta. Kuulun vielä siihen sukupolveen, jonka vanhemmat ovat syntyneet sota-aikana ja jonka isovanhemmat ovat olleet sodassa. Tuleville sukupolville itsenäisyys ja hyvinvointi on itsestäänselvempiä asioita kuin meille. Eipä taitaisi  nykyisistä mp3-soittimet taskussa kulkevista räkänokista olla samanlaisiin urotöihin, joita nuorukaiset tekivät sotatantereella.

Maailmalla liikkuessa sitä tulee mietittyä suomalaisuuttaan. Meidäthän tunnistaa ja kaukaa anteeksipyytelevästä ja valjusta olemuksesta ja ainakin viimeistään sitten, kun avaa suunsa. Vaikka minäkin mielestäni puhun erittäin hyvää englantia, niin kyllä suomitankerous minunkin puheestani kuulemma kuultaa läpi. Mutta meillähän on suomalaisina oikeuskin puhua englantia kuin Mika Häkkinen! Tai olla puhumatta jos siltä tuntuu. Jurotushan kuuluu kansallispiirteisiimme ja yleiseurooppalaiseksi small talkiksi riittää, kun tokaisee, että on se ilimoja pijelly.

Jotain suomalaisista kertoo juuri se, että meille on tärkeää, mitä muut meistä ajattelevat. Viime aikoina on puhuttu paljon Suomibrändistä. Marimekko on tunnettu ulkomailla ja sydäntä lämmitti, kun Amsterdamissa bongasimme Iittalan liikkeen. Suomalainen musiikki ja muoti on saanut jalansijaa maailmalla, mutta kaikkein merkittävimpiä Suomibrändin luojia olemme me tavalliset tallaajat ja turistit. Siksi yritänkin aina olla kohtelias ja ystävällinen, missä tahansa liikunkin. Ja siksi kai minua ei heti suomalaiseksi tunnistakaan, koska ulkomailla ei ilmeisesti ole totuttu siihen, että suomalaiset olisivat avoimia, iloisia ja puheliaita.

Erityisesti tänään tunnen ylpeyttä siitä, että olen suomalainen. Tunnen myös syvää kiitollisuutta kaikkia sotaveteraaneja kohtaan ja tunnen myös, että olen heille paljon velkaa. Tätä velkaa en voi mitenkään maksaa heille, mutta voin osoíttaa arvostusta ja kiitollisuutta. Juhlitaan tänään itsenäistä Suomea, joka on maailman paras maa!

Sinivalkoista itsenäisyyspäivää!