Minulla olisi nyt muutama kysymys liittyen vaalitulokseen. Osaakohan joku vastata?

1) Mikä perussuomalaisten "jytkyssä" oli yllättävää?

Eikö tämä ollut ihan odotettavissa? Minulle ei ainakaan ollut mikään yllätys, että äänet menivät puolueelle, joka kuuntelee kansaa ja puhuu sen kieltä ja sanoo asioita, joita kansa tahtoo kuulla. Kansa on vieraantunut politiikasta, koska päättämässä ovat ihmiset, joilla ei ole käsitystä asioista arjen tasolla.  Politiikasta on tullut niin kaukaista, että perussuomalaisten kansanomainen puhe tavoitti massat.

Minua ihmetyttää se, että eikö kukaan ole seurannut, mitä muualla Euroopassa tapahtuu?  Populistipuolueet ja myös ääripuolueet ovat saaneet jalansijaa ympäri Eurooppaa. Vaikka meidän karu pohjoinen kulttuurimme eroaakin eteläeurooppalaisesta manana-manana -meiningistä, on huolenaihe sama:  bad economy. Eikä se pelkkä bad economy vaan kaikki sen mukanaan tuomat ilmiöt ja lieveilmiöt. Kun ei ole rahaa oman maan kansalaisille, niin miksi sitä pitäisi lahjoittaa muillekaan maille? Miksi meidän pitää elättää pakolaisia, kun ei ole varaa peruskorjata kouluja tai järjestää eläkeläisille palveluja? Näitä kysymyksiä eivät mieti ainoastaan suomalaiset vaan samat kysymykset ja huolenaiheet mietityttävät muuallakin Euroopassa. Kun luimme lehdistä Kreikan talouskriisistä, eipä se meitä paljon hetkauttanut, muuten kuin että päivittelimme niitä miljoonia, jotka sinne syydettiin. Mutta kun keskustelin kreikkalaisen kanssa aiheesta, sain ihan uuden näkökulman asiaan ja kriisi tuntui paljon henkilökohtaisemmalta ja läheisemmältä. "Kreikka, Portugali, Espanja, Italia, siellä ne vaan velttoilee lämpimän auringon alla, ei ihmekään, että niillä menee huonosti," sanoi eräs suomalainen perusjantteri. Mutta ollaanpa me suomalaiset ihan hiljaa. Meidän on syytä olla huolissamme Suomen tulevaisuudesta, istuipa hallituksessamme ketä tahansa. Voi olla, että tulevaisuuttamme ei ratkaise PerSu vaan toiset viisi kirjainta: Nokia.

2) Miksi perussuomalaisia vastustavat ovat täysin järkyttyneitä?

Minä olen vallan riemastunut persujen vyörymisestä. Siis riemastuttavaa on se, että jokin voi horjuttaa valtapuolueiden asemaa näin voimakkaasti. Ähäkutti, muut puolueet, menkää itseenne ja miettikää, mitä olisi tehtävissä! Isäni on hokenut muutaman viikon että "Tulis vielä perkele oikein kunnon vallankumous. Ai että kun tulis vallankumous, vielä se sieltä tulee, saatana (merimiehelle suotakoon anteeksi hänen kiroilunsa). Ehkäpä minäkin isäni tavoin toivon, että tulisi jokin kunnon muutos, joka parantaisi olot kertaheitolla. Valitettavasti mikään, ei edes vallankumous, paranna oloja, vaan sen tekee ainoastaan sitkeä ja pitkäjänteinen työ maamme hyväksi. Toivottavasti uudet päättäjät pystyvät tekemään sellaista työtä.

Voiko olla niin, että ei-persut ovat sitä hyväosaista porukkaa, jonka designkodissa huolet haihdutetaan napsauttamalla espressokeitin päälle ja pohtimalla, lähtisikö viikonloppuna golfaamaan, huvijahdille vai kävisikö kivalla pikkulomalla jossain mukavassa kylpylässä. He tuskin ovat tietoisia siitä, että on olemassa kansanosa, jolla ei mene kovin hyvin. Ai että mistäs minä sitten tiedän miten kansa voi? Nooh, satunpa asumaan Jyväskylän pienituloisimmalla alueella ja kerran viikossa todistan omin silmin, kuinka pitkä leipäjono on. Yhteiskunnan epäkohdat näkyvät myös opettajan työssäni. Meitä jyväskyläläisiä opettajia ei ole lomautettu, mutta monella muulla paikkakunnalla on valitettavasti turvauduttu tähän hölmöläisten touhuun. Joudun myös työssäni näkemään karuimmalla mahdollisella tavalla sen, että nuoret voivat huonosti. Jos tietäisin, että minut lomautetaan sen takia, että säästyneillä rahoilla korjataan homekoulua tai palkataan koulukuraattori, niin olisin mielelläni lomautettuna.

3) Ketkä perussuomalaisia äänestivät?

Tiedän monia, ketkä voisin heti luokitella puolueen kannattajiksi pelkän ulkoisen habituksen perusteella, mutta kovinkaan moni ei ole tunnustanut antaneensa ääntä puolueelle. Minulla oli vähän aikaa sitten mielessä blogikirjoituksen aihe, joka olisi ollut "Miksi kaikkien pitää olla niin suvaitsevaisia?" Tuolle kirjoitukselle ei enää ole tarvetta, koska perussuomalaiset ovat nyt näyttäneet sen, että suvaitsemattomuudella ja jopa sivistymättömyydelläkin pääsee pitkälle ja on ihan jees myöntää, että pakkoruotsi on syvältä ja maahanmuuttajat vielä syvemmältä. Huraa, rajat kiinni ja markka takaisin!

Parasta tässä on että persuja saa ihan huoletta haukkua tyhmiksi. Mutta menepäs solvaamaan muiden puolueiden edustajia tyhmiksi, niin turpiin tulee. Ironisinta on, että vastakkainasettelua vastustavat kokoomuslaiset ovat etunenässä morkkaamaassa perussuomalaisia. Mutta kokoomuksen vaalibrosyyri "Matkaopas paremminvointivaltioon" etusivullahan olikin erään demarin mukaan Kataisen ja kumppaneiden syntilista: kyynisyys, kyräily, syyllistäminen,  itsekkyys, ylimielisyys,  omahyväisyys. Nyt kun kokoomuksesta tuli puhetta, niin siirrynpä seuraavaan kysymykseeni.

4) Mitä niin hyvää kokoomus on tehnyt, että se sai vaalivoiton?

Onko Kokoomuksen nuorekas mainonta purrut vai onko se Jyrki-boyn  luotsaama politiikka vai mikä? Vai ovatko muut puolueet olleet niin huonoja? Minun uskoni Kokoomukseen on horjunut jo pitkään pahasti enkä ole ainoa näin ajatteleva. Vanhojen kokoomuslaisten mielestä puolueen arvot ovat päin Prinkkalaa ja puolue on myynyt sielunsa halvalla muille aatteille. Mutta se on kyllä kannattanut, vaalitulos sen todisti. Kokoomus on kaltaiseni kaikkea vastustavan  hipin mielestä nousukkaiden eliittipuolue, jonka jäsenkirjalla saa statusta jupimpaan suuntaan. Sivistystä ei valitettavasti vaadita puolueen jäsenkirjan saamiseksi.

5) Mikä on Suomen suunta?

Lemppispoliitikkoni Alexander Stubb sanoi monesti, että näissä vaaleissa ratkaistaan Suomen suunta - valitaanko kansainvälisyys vai taantunut impivaaralaisuus? Kun vaalitulosta katsoo, niin tuli lähes tasapeli. Vaalien äänikuninkaat ovat somasti Soini ja Stubb. Tässäkö näkyy kansan kahtiajako? Toivottavasti ei. Meidän suomalaisten on vedettävä yhtä köyttä ja vieläpä samaan suuntaan.